Teunisbloemolie is een kostbare olie gewonnen uit de zaden van de teunisbloem. De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en bevat een hoog gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA), een omega-6 vetzuur. Gamma-linoleenzuur heeft een groot aantal belangrijke functies in het menselijk lichaam en heeft een ontstekingsremmende werking. Teunisbloemolie kan als voedingssupplement dienen, als ingrediënt in cosmetica en verzorgingsproducten of puur uitwendig bij uiteenlopende klachten zoals atopisch eczeem, huidschilfers, roodheid en een droge huid.
Synoniemen: teunisbloem olie, evening primrose oil, oenothera biennis oil, oenotherae oleum.
Herkomst
Teunisbloemolie wordt geperst uit de zaden van de teunisbloem (Oenothera), een geslacht bestaande uit meer dan 100 soorten. De zaaddozen van de bloemen bevatten zo'n 200 zaden welke 12 tot 30% aan olie kunnen opbrengen. Oorspronkelijk komt de teunisbloem uit Zuid- en Noord Amerika, maar is heden ten dage in vele landen te vinden.
Onze teunisbloemolie is door koud persen verkregen uit de zaden van Oenothera biennis.
Natuurlijke samenstelling
Teunisbloemolie kan tot zo'n 14% aan gamma-linoleenzuur bevatten. Hieronder de samenstelling van onze teunisbloemolie nader gespecificeerd.
| Vetzuur |
Concentratie |
| Gamma-linoleenzuur |
minimaal 9% |
| Linolzuur |
68.0 - 76.0% |
| Oliezuur |
6.0 - 10.0% |
| palmitinezuur |
5.0 - 7.0% |
| Stearinezuur |
1.0 - 3.0% |
| Anders |
1.0 - 2.0% |
Toepassingen
- als voedingssupplement
- ingrediënt van huidverzorgingsproducten
- puur als huidolie
- als massageolie
- als haarolie bij droog of dun haar
- make-up remover
Eigenschappen
Gamma-linoleenzuur blijkt o.a. een belangrijke ontstekingsremmende werking te bezitten.
Het wordt in het lichaam omgezet in "1-serie" prostaglandinen zoals prostaglandine E1. Deze prostaglandine speelt een rol bij verschillende belangrijke processen zoals vaatverwijding, bloeddrukverlaging, het remmen van ontstekingen en het tegengaan van trombose. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat gamma-linoleenzuur supplementatie een gunstige invloed heeft bij uiteenlopende aandoeningen waaronder diabetische neuropathie, eczeem, cyclische mastalgie (cyclische borstpijn), reumatoïde arthritis, osteoporose, atherosclerose (aderverkalking) en ADHD. Uitwendig heeft gamma-linoleenzuur een gunstige werking bij klachten zoals atopisch eczeem, huidschilfers, roodheid en een droge huid.
Contra-indicatie
Het gebruik van teunisbloemolie wordt afgeraden bij manische-depressiviteit. Raadpleeg bij twijfel een arts.
Sommige bronnen vermelden epilepsie als contra-indicatie of bijwerking. Dit is echter onjuist en gebaseerd op twee gedateerde onderzoeken uit de jaren 80. Wetenschappers uit Engeland hebben deze onderzoeken onder de loep genomen en het verband tussen het gebruik van teunisbloemolie en epilepsie opnieuw beoordeeld. Zij kwamen tot de conclusie dat de twee uit de jaren 80 stammende onderzoeken niet deugden en dat er zelfs aanwijzingen zijn dat teunisbloemolie epilepsie tegengaat.
Over het algemeen wordt teunisbloemolie aangemerkt als veilig, niet toxisch en niet carcinogeen.
|