zuivere natuurlijke (plantaardige) oliën, butters en meer
 
 
Was
 
 
Algemene informatie
  
iDEAL



Overschrijven
via bank of giro




   
 

Shea Butter

200 gr voor slechts € 5,95!
200 gr = € 5,95
   
aan favorieten toevoegen
e-mail deze pagina


Shea Butter is een eetbaar uit Afrika afkomstig natuurlijk (plantaardig) vet welke bij kamertemperatuur meestal een vaste vorm aanneemt. Het wordt verkregen uit de Shea noten, oftewel, uit het zaad van de vruchten van de Karite boom (Vitellaria paradoxa).

Shea Butter heeft uitstekende hydraterende eigenschappen en wordt helende en regeneratieve eigenschappen toegeschreven. Ook is het populair bij de verzorging van het haar.

De Shea Butter die wij u bieden is van organische kwaliteit. Het heeft een milde raffinage ondergaan welke voldoet aan de organische standaard. Er worden dus geen chemicaliën gebruikt. In plaats daarvan zijn methoden gebruikt zoals zuiverende klei, vacuüm zuigen en destillatie.


Overzicht Shea Butter Informatie:

Namen voor Shea Butter
Tabel Shea Butter - Kort Overzicht
Praktische Informatie - Gebruiksinformatie
Geschiedenis en Herkomst
Samenstelling
Extractie Methoden
Toegedachte en Wetenschappelijke Eigenschappen
Wetenschappelijk Onderzoek en Shea Butter
Houdbaarheid
Veiligheid

 

Namen voor Shea Butter

Algemene namen / synoniemen : Sheabutter, Shea Butter, Shea boter, Karite butter, Karite boter
INCI naam : Butyrospermum parkii
Wetenschappelijke namen / synoniemen :
  • Butyrospermum parkii
  • Vitellaria paradoxa
  • Butyrospermum paradoxum (minder gebruikt)

Tabel Shea Butter - Kort Overzicht

Toepassingsgebied - culinair (als ingrediënt)
- huidverzorging (puur of als ingrediënt)
- haarverzorging (puur of als ingrediënt)
Huidtypen alle huidtypen maar vooral ook zeer geschikt voor de droge en gevoelige huid.
Haarverzorging doeleinden Verzorging beschadigd haar, herstellen van glans, bescherming, conditioning
methoden Puur direct, conditioning, deep conditioning (voor en na douchen)
Herkomst sub-sahara Afrika  
Consistentie voornamelijk vast (butter), maar soms vloeibaar, afhankelijk van genetische variëteit
Kleur ongeraffineerd:
crème, ivoor, bleek grijs, geel-grijs
geraffineerd:
helder wit
Houdbaarheid ongeraffineerd 1 tot 2 jaar. Afhankelijk van opslag
Traditioneel Medicinaal traditioneel gebruikt bij kloven, als anti-rimpel crème, bij psoriasis, eczeem, huidirritatie, schurft, om zwangerschaps-striae te voorkomen, als ontstekingsremmer, om littekenweefsel te reduceren, bij zweren, bij schaafwonden, brandwonden en bij oppervlakkige snijwonden. Ook bij neusverstopping.
Wetenschappelijke Resultaten Betreft gezuiverde bestanddelen (met name lupeol cinnamaat). ontstekingsremmende eigenschappen
tumorsupressie
Betreft vetzuren uitstekende hydratatie
UV-absorptie Ja Ongeveer SPF 2 (van 0 tot 6)
Bijzonderheden Samenstelling Voornaamste vetzuur Stearinezuur (butter), of Oliezuur (vloeibare Shea olie)
Voornaamste 4 vetzuren Stearinezuur, Oliezuur, Linolzuur, Palmitinezuur
Hoog gehalte niet verzeepbare bestanddelen  
Hoog gehalte aan was-esters  
Redelijk tot hoog gehalte aan vitamine E  





Praktische Informatie Shea Butter - Gebruiksinformatie

Shea butter kunt u gebruiken ter verzorging van uw haar en huid, inclusief uw gezichtshuid en de gevoelige huid rond de ogen. Shea butter wordt vaak puur gebruikt, maar is ook terug te vinden in tal van verzorgingsproducten en kan ook gemengd worden met andere natuurlijke (plantaardige) oliën of geformuleerde producten.


Voor het haar

Shea butter kan op allerlei manieren voor het haar gebruikt worden. Hieronder een paar voorbeelden. Dit zijn slechts voorbeelden. U kunt uiteraard vrij experimenteren om zodoende erachter te komen wat voor u het beste werkt.


1 - directe eenvoudige methode
U kunt simpelweg een kleine hoeveelheid shea butter in de hand nemen, deze in de handen uitwrijven en in het haar masseren. Als u de shea butter goed tussen de vingers heeft gewreven dan kan u deze in het haar verdelen door de vingers simpelweg door het haar te halen.


2 - voor het douchen
Dit is vooral goed als uw haar erg droog of beschadigd is.
U gaat als volgt te werk:
  • u smelt een beetje shea butter (zie "Hoe kan ik shea butter smelten?")
  • masseer de shea butter door uw haar
  • Gebruik een ruime badmuts of handdoek om de butter goed te laten inwerken. Hierdoor creëert u warmte en dus een temperatuur waarbij de butter optimaal kan inwerken.
  • Laat de shea butter tenminste 30 minuten zijn werk doen. Eventueel kunt u het een nacht laten zitten.
  • Was het uit met shampoo.
3 - na het douchen
  • was uw haar met een shampoo naar keuze.
  • terwijl uw haar nog vochtig is masseert u shea butter door uw haar
  • laat de shea butter tenminste 30 minuten zitten
  • spoel uw haar uit met water.
4 - na het douchen (Deep Conditioning)
  • was uw haar met een shampoo naar keuze
  • smelt een beetje shea butter of wrijf wat shea butter vloeibaar tussen de handen.
  • Masseer de butter goed door het haar
  • kam uw haar voorzichtig uit.
  • Dek uw haar af met een brede badmuts en laat de shea butter 30 tot 60 minuten onder een droger (warmtebron) inwerken.
  • Spoel vervolgens uw haren uit.

Shea Butter in combinatie met uw conditioner gebruiken
U kunt shea butter ook gebruiken in combinatie met een haar conditioner. U kunt beide producten apart in uw haar masseren of eerst een mengsel maken. De hoeveelheid shea butter die u dan gebruikt is afhankelijk van het product waarmee u mengt. Een 50/50 verhouding is in veel gevallen wel mogelijk.


Zelf natuurlijke oliën mengen
Uit is uiteraard mogelijk om andere oliën door shea butter te mengen zoals jojoba olie, amandelolie en kokosolie. De vloeibare oliën maken de shea butter ook minder hard.


Voor de huid

Uiteraard is shea butter ook zeer geschikt voor de huid. Shea butter heeft zeer goede hydraterende eigenschappen, het is voor ieder huidtype geschikt maar speciaal ook voor de droge en gevoelige huid.

Hoe gebruik ik pure Shea Butter voor mijn huid?
U kunt shea butter overal op uw huid gebruiken door het simpelweg in te masseren. Door wrijving en lichaamswarmte smelt de butter. Bij gebruik in zijn pure vorm heeft u niet veel nodig. Als u teveel gebruikt leidt dit tot een vettig gevoel. Gelukkig trekt shea butter al binnen een aantal minuten in de huid.


Hoe kan ik shea butter smelten?

Er zijn uiteraard heel veel manieren om shea butter te smelten. U moet hierbij bedenken dat shea butter een smelt traject heeft. Het gaat dus niet, zoals water, ineens over van vast naar vloeibaar. Het smelt traject van shea butter ligt tussen de 34 en 44 graden Celsius.

Op uw hand
Shea butter kan al smelten door de warmte van uw lichaam, oftewel, in uw handen en tussen uw vingers of elders op uw lichaam. Door te wrijven zorgt u dat de butter nog sneller smelt. Als u shea butter direct wilt aanbrengen op de huid, of in het haar, dan kunt u de butter laten smelten door het in uw handen te wrijven.

Kleine hoeveelheden
U kunt kleine hoeveelheden shea butter smelten in kleine bekertjes of potjes die u in heet water plaatst. Ook kunt u alluminiumfolie gebruiken in plaats van een potje. U maakt dan een "potje" van alluminiumfolie. Let er wel op dat de alluminiumfolie niet lek raakt en deze niet omvalt in het warme water. Ook kunt u een plastic zakje met shea butter in warm water plaatsen. Werken met alluminiumfolie of plastic zakjes kan erg lastig/rommelig zijn.

Grotere hoeveelheden
Ook grotere hoeveelheden shea butter kunnen vloeibaar worden gemaakt door de het in een potje, beker, glas en dergelijke te plaatsen en deze dan in heet water te zetten. Ook kunt u shea butter in een pannetje op een laag vuur verwarmen. Dit doet u dan uiteraard heel kort (bij 44 graden is het gesmolten).



Houdbaarheid Shea Butter

Het is beter sheabutter op een koele, donkere plaats te bewaren. Om de houdbaarheid te vergroten kan het in de koelkast bewaard worden (beneden 10 C°). Pure ongeraffineerde Sheabutter, zonder additieven, heeft een houdbaarheid van 12 tot 24 maanden.



Veiligheid

Shea Butter is veilig voor zowel inwendig (culinair) als uitwendig gebruik. Shea Butter kan in zeldzame gevallen allergische reacties veroorzaken.